De transitie naar een duurzame toekomst versnellen door CO2-neutraliteit te bereiken.
In 2015 is op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties een wereldwijd pact gesloten (het Akkoord van Parijs): de gevolgen van de klimaatverandering verzachten en tegen 2050 neutraliteit bereiken. Neutrale broeikasgasemissies worden bereikt wanneer dezelfde hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen (CO2-equivalent) op verschillende manieren uit de atmosfeer wordt verwijderd. Dit betekent niet dat menselijke activiteiten geen CO2 meer mogen uitstoten, maar wel dat we niet meer mogen produceren dan we kunnen verwijderen.
SALTO Systems heeft klimaatneutraliteit bereikt dankzij haar deelname aan twee innovatieve projecten met een drievoudig transformerend effect op de economie, de maatschappij en de natuur om het doel van SALTO te bereiken: dat haar activiteiten geen effect hebben op het klimaat.
Een initiatief van SALTO Systems dat wordt voorafgegaan door ambitieuze emissiereductiedoelstellingen en dat vervolgens tot doel heeft emissies die niet vermeden konden worden, te compenseren.
Om de CO2uit te versnellen en bij te dragen tot het bereiken van de emissiereductiedoelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, zet SALTO zich in voor de bevordering van milieuherstelprojecten door herbebossing, om de CO2-uitstoot te compenseren door deze in boomsoorten vast te leggen. In totaal werd de 1.721 ton aan CO2 die in 2020 werd gegenereerd (359 in het hoofdkantoor in Oiartzun, Gipuzkoa in Spanje en 1.362 in het hele wereldwijde netwerk van kantoren en groepsmaatschappijen) in 2021 gecompenseerd via twee baanbrekende projecten: Bosbouwproject bij Chinchiná in Colombia (Fundación Ecodes en CeroCO2): Herbebossing en de bescherming van drainge basins in het Andesgebied, en Apadrina un Olivo (Sponsor een Olijfboom) in Teruel te Spanje, dat strijdt voor het herstel van olijfgaarden.
De wereldwijde pandemie heeft de aandacht gevestigd op de waarde van milieu-, en op sociale en bestuurlijk gebied. Beide projecten hebben niet alleen een positief effect op het milieu, maar dragen ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering en hebben een positieve invloed op de lokale samenleving en economie, zodat ze niet alleen verwaarloosde natuurgebieden regenereren en de biodiversiteit beschermen, maar ook de sociaaleconomische groei van de lokale gemeenschappen bevorderen.
- MDL Forestal Chinchiná — Colombia
Dit bosbouwproject in het stroomgebied van de Chinchiná-rivier was het eerste project dat in Colombia werd geregistreerd bij het Clean Development Mechanisms (CDM) programma van de Verenigde Naties, en levert voordelen op door de klimaatverandering te beperken en het opvangen van koolstofdioxide te garanderen. Bijkomende milieuvoordelen zijn de verbetering van de waterkwaliteit en de bescherming van flora en fauna in de regio. - Apadrina un Olivo — Teruel, Spanje
ApadrinaUnOlivo.org heeft als missie het herstellen van verwaarloosde olijfgaarden in Oliete, een stad in de Spaanse regio Teruel waarvan de bevolking de laatste jaren is afgenomen. Dit project voor ecologische, sociale en duurzame plattelandsontwikkeling helpt gezinnen die met uitsluiting worden bedreigd en houdt mensen in ontvolkte plattelandssteden door gebieden weer te ontwikkelen. Het initiatief beschermt ook de kostbare flora en fauna die in de olijfgaarden leven en er afhankelijk van zijn om te overleven, en helpt zo de biodiversiteit te beschermen en de koolstofvoetafdruk te verkleinen.
Dankzij deze twee projecten en andere strategieën om de activiteiten van SALTO CO2-neutraal te maken, samen met een toewijding voor het milieu en de zorg voor de natuur, is SALTO in staat geweest om klimaatneutraliteit te bereiken in al haar fabrieken en kantoren, in meer dan 40 landen.
SALTO IN CIJFERS
- 100% van de elektriciteit die in de SALTO-fabriek wordt gebruikt, is afkomstig uit duurzame bronnen.
- 25% van de stroom komt van de zon. SALTO heeft 640 zonnepanelen op zijn fabriek geïnstalleerd, de eerste grootschalige zonne-energie-installatie. Daarnaast zijn er talrijke energie-efficiëntie-initiatieven gestart welke de koolstofuitstoot door energiebesparing hebben verminderd, waardoor 198 ton aan CO2 per jaar is bespaard.
- SALTO heeft ook het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik in zijn verpakkingen, kantoren, Workcafé en marketingmateriaal tot een minimum beperkt en vervangen door duurzamere alternatieven, zoals biologisch afbreekbare producten van FSC-gecertificeerd papier, cellulose en hout.
Het door SALTO gevoerde milieubeleid vermindert de effecten op het milieu van haar activiteiten. Bij SALTO passen wij praktijken toe die onze koolstofvoetafdruk verkleinen, op verantwoorde wijze energie verbruiken, afval zoveel mogelijk beperken en het gebruik van hulpbronnen maximaliseren. Wij stellen ook verplichte milieunormen vast om duurzaamheid in SALTO's wereldwijde netwerk van kantoren en hoofdkantoren te verankeren.
Ga voor meer informatie over het milieu- en duurzaamheidsbeleid van SALTO naar: https://saltosystems.com/en/sustainability-environment/

